Čerstvé domácí pečivo ze zákysu

Domácí pečivo není jen přežitek z kuchyní našich babiček. Nemusíte dlouhosáhle čekat, až vzejde kvásek, abyste mohli pecen vložit do trouby a čekat a čekat, až se utvoří zlatavá kůrčička. Existuje spousta receptů s jednodušším postupem na čerstvé domácí pečivo a my si ho tentokrát upečeme pomocí jihočeského zákysu ve skle. Nebude to chléb, ale báječné křupavé bagetky.

Potřebujeme: 

Postup: 

 

Z vlažné vody, cukru a droždí rozmícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut vykynout.
Kvásek spolu se zbytkem surovin smícháme dohromady a vytvoříme hladké kompaktní těsto. Celé těsto necháme na vlahém místě zakryté utěrkou vykynout. Těsto poté rozdělíme na jednotlivé bulky, nebo zvolíme jakýkoliv jiný tvar, který se nám zachce. Do těsta přidáme koření podle své libosti. Zajímavou chuť obstará třeba anýz, sezam. Do těsta můžeme přidat i nahrubo nasekané oříšky. Vyválené bulky položíme na vymazaný plech nebo pečicí papír. Před vložením do trouby potřeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme hrubozrnnou solí, mákem, kmínem nebo sezamem. Díky kvalitnímu hutnému zákysu ve skle, bude pečivo krásně nadýchané a křehké. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C, asi 20-25 min.

 

 




PRODUKTY

Jogurty
Zákysy