Domácí sýr

Že jste někdy přemýšleli o výrobě domácího sýru, ale připadá vám to jako příliš složitý proces? Víte, že pokud máte opravdu kvalitní jogurt, je postup naprosto jednoduchý a výsledkem bude báječný zdravý sýr tvarohové konzistence, který si popřípadě lze dochutit bylinkami.

Potřebujete: agro2.jpg

Postup:
Jogurty smíchejte se smetanou a osolte. Pro lepší chuť zanechte tukovou vrstvu na vrchu jogurtu. Pokud chcete mít sýr odlehčený a méně tučný, pak vrstvu z tuku odeberte. Na konzistenci to vliv mít nebude. Do cedníku umístěte plátýnko a vložte do něj vzniklou hmotu. Pod cedník přirozeně vložte hrnec a to celé uložte do lednice a nechte z hmoty odkapávat syrovátku po 24 hodin.

Hotový sýr můžete přemístit do sklenice nebo opět využít skleničky od jogurtů. Hotový sýr zkonzumujte do týdne. Jistě bude báječně chutnat i s čerstvými bylinkami jako třeba s bazalkou, pažitkou nebo najemno nasekanou jarní cibulkou.

Domácí sýr se doporučuje vyrábět z kvalitních jogurtů, které nejsou zahušťovány kukuřičným škrobem, proto jsou jogurty ve skle nejlepší možnou variantou.

 

chleb-s-lucinou.jpg




PRODUKTY

Jogurty
Zákysy